Thursday, March 31, 2011

CHICKEN POX VS CAMPAK!!

demam oh demam..kenapa kau dtg disaat aku tengah serabut plus xckup masa nie ? hish..if kau demam yang jenis biasa xpe la jgak..ni kau g dmam mat saleh punya demam tu nape ?? hish..CHICKENPOX!!a.ka. campak ! huaa...aku mula dpt ni mggu lpas.. tp aku xtaw ni dmam ape..aku engatkn naek biji nie sbb kena gigit dgn nyamuk..yela..dkat kedah skunx nyamuk dah bertentera dah mnyerang org2 utara..mana xnya..wilayah lepa dah kena belasah dgn mesin padi..tp xpe..bkn pasai nyamuk aku tensi sgt ni...sbb MR biji2 ni..dia dah mula dah tumbuh da..kat batang hidung aku pulak tuh..hoish..sgt xbersopan...tapi yg baeknya.. if na naek pon tmpt laen la..aku leh cover dgn spek..huhu..kat muka aku juz ada 3 biji yang giant pnya MR biji...n yang kecik2 tu ala..macam jerawat jek..xpe..aku dah siap dah kerjakan ..hoho...

1st day dia tumbuh..aku pa lg..menyiapkan aku pnya alatan untuk " operation " hoho..satu per satu aku kerjakan...tapi yng pelik bila aku kerjakan MR biji ni..xpula dia kua mcm jerawat.. ( MA saja tp sign n symptom utk dmam nie pon aku xtaw!!) xberkelayakan betol !..tapi xpe..disebabkn operation tu..muka aku xla obvious sgt dgn MR biji ni kn...tapi yang jadi terok..next day tu..bangun ja tido..nah kau kat badan..penuh..tambah kat bhagian yang tersembunyi..bila jlan or gerak tersangat la pedih dan tersangat la GATAL!!.nape kau gatal sangat ! bia aku je gatal suda..kau gatal menyusahkan aku taw x ! malam je aku tido xleh..sbb MR biji nak dgt aku temankan sampai xbg aku tido eyh?so..kena la dating dgn diowg smpy aku xboleh tido lansung sebab terpaksa MERABA2 kau yea..kalau sedap xpe..ni x..hish..

argh...xbole jdi la...last2 aku g la jgak klinik..g sana..dr ckp aku dmam biji..eh? pelik aku bila doktor ni ckp demam biji..yela..mana xnya..dia pon org kedah..so..berspeaking kedah la kami..hahaha..demam biji tu demam campak la..yess..yg bestnya i got da MC ( MEDICAL CERTIFICATE) for 3days..cheewah...bhagia gitu...lalalalalala...

n bermulalagh hdupku dgn holiday yang diberi DR KK tu..thanx doc..hehehe...nak honeybulan bersama MR biji 2 ni yea...=daa....)



                                          aku pnya MC tp da bsh sbb air sarsi tmpah da..huhu



                                                        bukti 3 hari cuti oh..hahahaa..

Friday, March 25, 2011

thanks to a all my frenz n my BFF..=)




You're...

My Friend,
my companion,until the end,
through good times and bad together,
my friend and my buddy,
through happy and sad,
beside me you stand,and
beside me you walk,
you're there to listen,
you're there to talk,
with happiness, with smiles,
with pain and tears,

I know you'll be there,

throughout the years!

always stay beside me..
thankyou my friends..




akan seniasa aku menghargai smua yg anda lakukan n harap persahabatan kita akn kekal utnuk selamanya..
moga ALLAH memberkati kita semua..



always be your frends and will appreciate you my dear..
eventhough we're not together after diz but i'll always remembe u n keep u as my eva n forever.









THANK YOU A LOT MY DEARIES...
^-----------^

Thursday, March 17, 2011

hana tajima ?

da lama da aku dok dengaq nama HANA TAJIMA nie..tapi ta penah kenal pon..=) first aku dengaq dari membe aku..BUYA..dia yang fanatik sangat dengan HANA TAJIMA nie..so,bila da xda keja macam nie..pe agi an..aku try la cari pasai HANA TAJIMA nie..ooo..upanaya dia ni orang fashion..wah..meletop style dia..although bertudung..wah..stylo akak..i like it..=) padahal bru ja kenal...huhuhu..yang aku kenal pompuan yang pakai tudung style YUNA jela..org laen so far xda g kot..=) betapa ketinggalan zaman betol aku nie..tai style YUNA agak sama dgn HANA TAJIMA nie....yela..xslap tadi aku tgok dia kata lepa nie mmbe..patot la sama..muka pon agak2 la nak sama..btw..both of u all sgt styleeeeeeeeee..........n sgt22 cantik..see..org ertudung pon bisa berfesyen dgn cantik..xsemestinya yg xbertudung je kn?huhuhu

bila aku tengok style dia..teringat aku tyme first2 skali blaja pkai selendang..haha..da mcam orang kena bungkus dgn kain da..iit sana..lilit sini..sampai mmbe aku da kata " hang pakai selendang ka hang pakai selimut ? " hahaha..ta bole blah ayat dia..yela ..aku taw la aku baru pakai kn so, ta payah la kutuk aku mcm tu...hehehe..

pastu aku da start blaja da dari mmbe2 aku yang arif lgi terlebih pandai memakai selendng..then..hoooooooorey..i did it..tapi pkai ygg basic ja..yg mcm org pakai nie xqheti lagi la..=)teettt...kantoi...tapi xpa..cheq na blajaq t..ha...

ni ha..cheq da tengok style HANA TAJIMA dah nie..nanti pandai la pakai mcm dia..hee..=)..tp bila do usha pnya usha..dlm pala dok pkiaq.." macam mana dia belit sampy mcmtu skali ?eh..pusing ikut mana leh jadi cmtu uh ? adoyai...ni kalau aku try pakai ni msti mmbe aku kata aku pakai bukan style selimut dah..dah mcm bungkus mayat da..erk...ssh doh...=(..

pnya lama gak la aku dok usha video cara2 nak belit selendang nie..tp stil ta bjaya gak..hua...cheq xqheti...oh HANA TAJIMA...pandai sunggun kau mereka style selendang mu itu...padahal aku yg lembab pickup cara ajaq...huuuuuu...

k la...da tgh ari...da panas da..rimas da semua dgn selendang nie...perut pon da bunyi..baek aku g mamam...=)daa....


                                                          

nie la HANA TAJIMA tue..



sgt cool...



sama kan style HANA dgn YUNA



Wah..berkawan baek rupanya..



sgt ayu dan stylish!



sama chantek n sama style...



wah..aku da start suka mereka...
erk...betol ke?
btolla..
alalalal
i love both of them...
styleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

Wednesday, March 9, 2011

membuang sifat ego dalam diri..=)

Manusia diciptakan sebagai khalifah kat muka bumi ini. Setiap manusia kat muka bumi ini berbeza antara satu dengan yang lain. Oleh itu kita hidup di bumi ini perlu saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. Ibaratkanlah hidup kita sebagai batu-bata untuk membina rumah. Sekiranya kurang satu batu-batu itu, maka 
tidak lengkaplah rumah yang ingin dibina.
( pentingnya pertalian kita ek ?)

Sekiranya seseorang manusia diuji dengan ilmu dan kepandaian, janganlah mengaggap dirinya hebat, kita perlulah melihat ke bawah juga. Kadangkala kehebatan dan kepandaian boleh merosakkan iman seseorang. Akibat sifat bangga, takbur dan ego pada diri sendiri, boleh merosakkan keimanan seseorang. Nau`zubillahi min zalik !!.
( elakkan aku dan kawan2 aku dari sifat ni ya ALLAH)

Sekiranya kita amati, Islam menyuruh kita mempelajari ilmu akhlak terlebih dahulu sebelum mempelajari ilmu-ilmu yang lain. Hal ini amat praktikal, iaitu terjadi apabila seseorang itu, telah menguasai ilmu akhlak, maka dengan mudah baginya menguasai diri dan memandu kehidupannya. Maka hendaklah kita nilai diri kita terlebih dahulu, adakah kita telah menguasai ilmu akhlak?? Atau masih lagi tidak mengetahui asal usul ilmu tersebut.

Apalah yang ada pada ilmu sekiranya tidak disertai dengan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Sikap ego dan bangga diri akan lahir apabila melihat diri sendiri hebat dari orang lain. Kehebatan diri jauh lebih baik dari orang lain. Melihat kekurangan yang ada pada diri orang lain sambil mentertawakan orang itu. Begitu juga melihat penderitaan dan kesusahan yang dialami orang lain.

Oleh itu cara terbaik mengelakkan diri daripada sifat ego dan membangga diri ialah dengan selalu mendekatkan diri kepada Allah . Beristighfar dengan memikirkan kesilapan yang dilakukan dan bertaubat dengan tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan. Sentiasa menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Bantulah insan yang memerlukan bantuan dengan berlapang dada, tanpa disuruh dan tanpa diumumkan. Itu lebih baik dissisi Tuhan rabbul i`zzah.











p/s : aku cari benda ni kat google..dri page indon pnya blog..so,terpaksa aku transletkn balik..=)anyway,aku sedar aku ego so nak kikis la an..n ni jugak ditujukan kat UMMI ( buya )..kita xperfect buya kn ? tp da xleh nak sesali pa yg kita da buatkn ? redha jela..=)

Tuesday, March 8, 2011

perjalanan yg sgt memenatkn =(

huhu..balek kampong...ooo..balek kampong ( sambil nyanyi lgu sudirman ) lalala..
bahagianya aku..balek kampon..jmpa mak,ayah,adek,famili n kengkawan..hoho..
if na taw aku bgun awl giler pkul 6pgi..hahaha ke"excited"an disitu...
lalala...padahal bas pkul 9.45pg..tp xpe,i smpat msj2 dgn MR.BUSYUK...btw dia pon kejut aku sbb aku da psa sgt2 kejutkn pgi esk..hehe..myb dia taw aku nie ssh na bgun tdo sbb tu dia kjut awl..tapi sy da bgun la..=)..thanx yea...

da ciap ? yea waitin 4 my lovely frendo...n move g seksyen 17..huhuhu..
smpy sana bekfast then time tgh bekfast terampak lak si JUNIOR kitaowg ssemgangat dgn pakai uniform DMA jln mcm tercari2 some1 kat ctu..my b na hlg makwe dia kot ?( engat2 balek citer korea yg bf kejar gf ) hehehe..tp yg xleh blah jgn la pai unifom tu dik oi...smua owg tgo..da la wana merah putih...huhu..

ok..bia kat dia la..not my bussiness rite..hee..
semngt g checkin.??( belagak mcm naek flight! ) pastu g la msukkn brg2 bawah bas..then naek bas n duduk..kami duk double seat..no 4B n 4C..=)..yepppiiee..da ats bas owh....lg bapa mnit ja bas da na jln..yoyeyoye...tp tetiba ada sorg makcik ni naek..haish...cian dia..dia naek mnta bntuan..ktanya suami dia bru mninggl..so,aku pon kasi..tp pas dia pergi alyn mrh aku..hurm..=(.." awk!,laen kali jgn bagi...xkn berpuluh kali naek bas x cam lg ? tu kanmakcik yg selalu mntak sedekah bila kita naek bas ??) aku xkata papa sbb aku xengat..juz says " ah?"hurm..xpela...na wat cmne..kiranya niat aku baek na tlg kn ?? ( baek la sgt?hakttuih!!!)

dlm pejalanan tu aku keja titow ja..start bas gerak dri seksyen 17 tu da start titow..hoho..minah titow..( sleeping beauty ?? wekkss,geli bulu tengkok aku )tapi sian kat MR. tue sbb dia msjaku titow..hoho..sorry yea awk..ta sgaja...hoho...oke..selama 8jam dlm bas akhirnya sampy jugak kt STATION BAS SHAHAB PERDANA..yeppiee...bubye awk...hv a safe journey..sy blik dlu..t pape roger2 k??=)
trun dr bas aku nmpk mak aku teersnyum gumbira..=) hahaha..nmpk ja mka dia..trus pwot aku terasa lapa...=) nanak makan...KOEYTEAW TOMYAM kt jln putra tu...nanak..hehehe...atlast..dpt jugak..yeay....

dahtenyang ?? jom balik....hehehe....smpy mh xwt pa...masuk blik landing ats katil n trus titow........zZZZZZZZZZZZZZZzZzZzZzZzZ......bubye..........




Monday, March 7, 2011

Bila exam habes???kita enjoy!!!


today 7 March 2011..berakhirnya sudah FINAL EXAM untuk semester 3..so,da na msuk sem 4 la nie ? mcm xcaya ja ? minda x maju ke hadapan..otak dok pening2 lagi..haish..( sambil pikir balik gelagat2 time dalam kelas + posting )..so? p cer ?abes exam der..so kita enjoy la..lalala...

tapi sebelom tuh aku nak cite dulu aku punya style study time exam..wah2..( bajet pandai la tuh ! )..sbenarnya aku ta expect lansung utk sem nie..x mungkin punyalah akn dapat sbb berdasarkan kaji selidik dan aku punya tilikan i will be down!!?down ? ( tetiba kepala nyanyi lagu ape ntah yg down2 tuh ) uhuhuk..sambung balik,mana xnya aku cakap cmtu..aku start study smggu sblum exam n time tu terkedek2 buat note n bwu la pening + kalut teraba cari org tanya tips tu ini.ha..da mcm kucing nak beranak sepuluh da..last2 ta tido proper selama seminggu exam..n arinie paper yg sgt2 aku mengorengnya..sbb arinie ISLAMIC STUDY.aku xtaw la awat aku malas ya rabbi yaa karim nak baca n study so,bila da ta baca n study ..pa yg aku jwb ?? hahaha..absolutely la goreng mihun,koeyteaw,mee n smua segala gorengan ada..nah kau..dpt result padan muka...oke da!!ta nak citer exam lagi..pening2!!=)


ptg td aku dgn alyn ( budak yg oerasaan chomel ) hehehe g jejalan kat JUSCO bukit Raja,yela tu je tmpat yg paling dekat n taw pon..wakaka..so,dgn penuh semangatnya kami menuju ke sana padahal poket kosong..=) besala time awl bulan..mna nak msuk duet lg + na blik cuti plak..Biasiswa PAMA pon xkua la..huhu..g sane plak tetiba da sale la plak..haish..punya mata ni dah rambang + keranjang dah..chantek sgt3 bju2 n blouse kat situ..alyn lg la..dah la fanatik tahap dewa dia tuh kat blouse yg chomel2 tu..malangnya,hanya mampu melihat..hehehe..(JIMAT2 esok na balik )


tapi yg ta boleh blahnya,aku nie..dalam xda duet tetiba ternampak la pulak handbag tp boleh wat sling bag..wahahaha..sgt2 tertarik n asyik pegang ja..haish budak nieh! ( bajet byk duet! )beg tu ada wana puteh n coklat..aku suka putih tapi pikir balik t cpat kotor..alyn pon ta bagi beli sbb t ssah yela,dia taw aku nie bkn reti jaga barang2..huhu..last sekali..n da final choice aku dgn senyuman pjg lebar smpai ke tinga ckp kat pekrja tu na beg wana okelat tuh! huhu..harga dia not bad la..tapi melayang jugak duet makan utk 2 mggu..hua...apapun sgt2 berpuas hati..=) MC ur my child now !




        inila beg yg aku bekenan tuh..chantek2!!



afta aku beli beg tuh,aku g usha bateri fon dkt alyn sbb dia dia nak wat spare t kalau2 bateri habes ditgh jln..mcm na travel jauh padahal SHAH ALAM - PERLIS..tempoh 6 jam je..( je? gile kau lama tuh..buntot boleh hilang kau!)malangnya, bateri fon agak mahal la kat situ..so,alyn ajk g tempat laen..kami pon gerak balik la ke shah alam..last2 dia decide na beli kat GIANT@seksyen 13 je..excited pi sana dia x beli sbb stok xdak.aku plak yg beli..haish...gila!.aku dgn excited terlampau plak gi beli bateri spare..tp pikir balik mmg ptot pon..sbb akukn minah SMS..siang malam pagi petang..=)

pas kat giant kami pi pulak plaza massalam..harap2 la ada bateri phone N95 budak nie..tapi kami x straight p kdai enset..kami p jln2 dulu kat area bwh tu sbb da jual bju2,kardigan2 n tdung2..(besala pompuan xdpt lari ) hehehe..tawaf punya tawaf aku terpandang satu kebaya yg aku berkenan sgt selama nie..kebaya putih bnga purple sulam..mak ai..chantek bangat dong..tapi ngak punya uang yg ckup n terlalu mhal..xpe la bang..ta ckup duet..sy beli laen kali k ?hee..

dah pusing2 kaki nie gedik ja jalan terus masuk kedai tudung..haish,hoi minah!!hg banyak duet ka semua kedai nak teroka nie??=)..aku masuk keddai tudung tue terus aku berkenan dgn tudung wana hijau nie..rasa berkenan n sgt chantek..so,aku pon gatai la tgn amek try n trus jln pi kaunter then bayar!gilo?ckp ta da duet!!hilang lg duet..makk..tlong...borosnya...=(



                      
    da greenie tdung yg aku beli td...=)


dah2..ta mau beli papa g..habes duet da..trus aku p kdai henset dgn  alyn n last skali ada jugak bateri jenis 4F6B utk fon jenis N95 di tu..alhamdulillah...=)pas beli kami balik terus and aku dgn  ta mandi n apa2 trus bukak lappy on9 n hapdate blog nie..hehehe..

okeh dah2..ta mau sambung da..aku na msj ny HUBBY lak n pastu na ciap brg sbb esk da na balik Kedah da..=) ok..da....salam..=)